Fő tartalom

Értesítő üzenet

Gyógypedagógiai tanácsadás

Avagy létezik-e optimális gyerekjáték?

A karácsony a szeretet és az ajándékok ünnepe, főként a gyerekeknek. Kérdés azonban, hogy melyik játékot vegyük meg, melyiknek van értelme? Mire van a gyereknek  valóban szüksége? Melyik az a játékszer, ami pedagógiailag megfelelő? Hasznosak vagy éppen károsak a komputerjátékok? Dobjuk-e ki a műanyag játékokat a gyerekszobából és a fajátékot részesítsük előnybe? Sok- sok kérdés, amely a szülő fejében megfordul, ha játékot vásárol. 

A gyerekeket játékprospektusokkal bombázzák. Az óvodában túllicitálják egymást, ha az egyiknek új Barbija van, a másik is akar. Sok gyerekszoba olyan, mint egy játékbolt. A pszichológusok szerint játéktengerben a gyereknek elmegy a kedve a játszástól. Mindenbe belekezdenek és képtelenek elmélyülni


Milyen a jó játék?

Fontos a kiegyensúlyozottság. Ne mindig csak magányosan legózzon a gyerek (annak ellenére, hogy  Lego fejlesztői játék). Jót tesz a szülők, más gyerekek társasága. Hogy kinek mi a jó játék, az attól függ, milyen idős a gyerek, mi érdekli és milyen személyes fejlődési fokon áll. A szülők és a nevelők játék közben alaposan megfigyelhetik a csemetéket, a szakember diagnosztizálhat is: hogyan játszanak, mennyi ideig és mivel. Inkább egyedül vagy másokkal. Észrevehetik, hol van a gyereknek problémája, miben kell támogatni, miben túlterhelt. A szakemberek szerint nincs jelentősége, milyen anyagból készül a játék. A  lényeg az, hogy aktivitásra serkentse a csemetét. Sokakban felmerül a kérdés, hogy veszélyesek az elektronikus, számítógépes  játékok. Ha meg is tiltanánk, megóvni nem tudnánk tőle a gyerekeket, mert elmennek a barátaikhoz, iskolában használják  a számítógépeket. Hétvégén fél-egy órácska számítógépezés elég. Akkor válhat csak veszélyessé ez a játék, ha a gyerek rabjává válik és elszigetelődik környezetétől. Fontos, hogy egyszerre többen vegyenek részt ezekben a játékokban, örömöt, élvezetet leljenek benne. Figyeljünk arra, hogy a gyermek ne legyen egy- egy játéktól agresszív, illetve megfigyelhetők  a viselkedési szokásai is.

A játék kiválasztása, mi az értelmes játék?


Az első életévekben óriási lehetőség a szülő számára bizonyos értékek, magatartás közvetítése, ha ő választ. A gyerek ugyanis a hozzá legközelebb álló személyt utánozza. A szülő határozza meg, mivel játszik a gyerek, mely tulajdonságait szeretné fejleszteni. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe játékvásárlásnál? Mitől értelmes egy játék? Törekedjnük arra, hogy a játék növelje  a gyerek aktivitását, eddze  a finom- és a nagymozgásokat. Lényeges, hogy fejlesztje a mozgás- és látás koordinációt (egyensúlyozás, futás, ugrás, az ujjakkal különféle kézműves munkák), elmélyítse az érzékelési és a gondolkodási folyamatokat (memóriajátékok), tudást és ügyességet fejlesszen  (építő játékok). Ha többen játszanak akár egy óvodai közegben, a játék segítségével fejleszteni tudjuk  a problémamegoldó képességet (szerepjátékok babákkal). Nem szabad megfeledkezni az alkotó-, kreativitást fejlesztő játékokról, a könyvekről  sem,  mert azok erősítik a gyerek önértékelését.

Egy születésnap, névnap vagy akár karácsony jó alkalom arra, hogy megajándékozzuk gyermekeinket. Szülőként fontosnak tartom, hogy olyan ajándékot vegyek, amely megmozgatja a gyerekeim fantáziáját, illetve fejleszti készségüket. Szülőknek és nagyszülőknek egyaránt ajánlom a: www.tudatosszulo.hu oldalt, ahol hasznos játékokat és olvasmányt találnak.

PaedDr. Tóth Szilvia